Getest: Iveco Eurocargo 120E25 – een wagen voor elke dag

Getest: Iveco Eurocargo 120E25 – een wagen voor elke dag
Foto: EuroTransportMedia

De 11,99-tonner Iveco Eurocargo 120E25 is de bestseller van Iveco. Over heel Europa heeft hij een marktaandeel van circa 20 procent. Bij de verkochte aantallen moet hij vaak alleen de concurrenten van Mercedes voorrang geven.

Dat functioneert, hoewel met de Iveco Eurocargo 120E25 de tol niet voor honderd procent omzeild kan worden. De constructie is eerder die van een motorwagen voor het aanhangerbedrijf. Daarvoor spreken 251 pk, een treingewicht van 26 ton en het ietwat beperkte laadvermogen van het ongelede voertuig.

Motor van de Iveco Eurocargo 120E25 loopt rustig

Toen het vakblad lastauto omnibus de Iveco in 2011 testte, verwende de zescilindermotor van de Iveco de chauffeur met zijn rustige loop. Maar: zo heftig als de 251 pk sterke Eurocargo met 12 ton totaalgewicht de zaken aanpakte, zo snel werd ook de indruk gewekt dat er beslist een aanhanger nodig was om het temperament te beteugelen. De asoverbrenging van 4,11, die 1700 tpm verordonneert bij een snelheid van 85 km/h, deed de rest. De tip van de testers: in de wagen zonder aanhanger zou bij de royaal aanwezige krachten de in lengte eerstvolgende asoverbrenging moeten worden toegepast om het verbruik op snelle stukken te drukken.

Bij het verbruik trokken de testers wat met hun mondhoeken: een beetje minder dan de uiteindelijk genoteerde 18,5 liter per 100 kilometer zou niet verkeerd zijn geweest. Een van de hoofdverdachten voor de verbruikswaarden: de zeer smalle cabine. Die dekt de hoekige opbouw onvoldoende af.

Cabine met plus- en minpunten

Gaf de cabine verbruikstechnisch nog aanleiding tot kritiek, lastauto omnibus was met het interieur redelijk tevreden. De instrumenten kregen even goede cijfers als het veringscomfort. Wel waren oneffenheden af en toe in het stuur voelbaar. De binnengeluiden vielen met 71,2 dB(A) bij 85 km/h relatief hoog uit, maar waren volgens de test wat toonhoogte betreft niet onaangenaam. Aan opbergruimte in het bereik van de chauffeur ontbreekt het bij de Iveco Eurocargo 120E25 echter, evenals aan bewegingsruimte voor de chauffeur, wat volgens de testers weer te wijten was aan de smal bemeten cabine.

In totaal was het oordeel van de testers positief: de Iveco Eurocargo 120E25 is een echte motorwagen voor lichte transporttreinen in het distributieverkeer – met voldoende laadvermogen, gedegen rijcomfort en ongecompliceerd in het dagelijks gebruik.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw