Test: Volvo FH 16-700 tegen Scania R 730

Test: Volvo FH 16-700 tegen Scania R 730
Foto: EuroTransportMedia

In 2010 kwam het in het vakblad lastauto omnibus tot een ontmoeting tussen giganten: met de Scania R 730 en de Volvo FH 16-700 troffen de indertijd sterkste serievrachtwagens van de wereld elkaar. Die hadden het een en ander te bieden. De Scania R 730 bracht 730 pk en een maximaal koppel van 3500 Newtonmeter ten tonele. Nauwelijks minder indrukwekkend was de Volvo FH 16-700: daarvoor werden 700 pk en 3150 Newtonmeter genoteerd.

Volvo FH 16-700 zet in op I-Shift-versnellingsbak

Maar Volvo zette in de lastauto omnibus-test zijn geheime wapen in: de I-Shift-versnellingsbak. Dat was te merken in de test. Verrast stelden de experts van het vakblad vast dat de Scania bij het schakelen op hellingen al gauw drie, vier km/h verloor. De Volvo hield zijn snelheid daarentegen onverstoord vast, dankzij zijn extreem snelle I-Shift-schakeling. Afgezien daarvan waren normale hellingen voor beide Vikingen een peuleschil. Wat te doen? Nu ja, we hebben ook de Groene Hel van de Nürburgring nog…

Daar aangekomen gingen de Scania R 730 en de Volvo FH 16-700 de uitdaging van de tot wel 13 procent steile hellingen van de Bundesstraßen B 412 en B 258 aan. Nu moesten zelfs de beide Zweden zich een beetje inspannen: twee keer werd het parcours afgelegd, eenmaal in de normale automaatmodus (zonder kickdown of power-functie) en eenmaal handmatig en met de nadruk op snelheid. Daarbij toonde de Scania al zijn kracht, maar vroeg ook meer diesel dan de Volvo. Verrassend was echter dat het verbruik in de automatische modus verder uit elkaar lag dan bij de handmatige snelheidsrit.

Scania R 730 wekt enthousiasme met cruise-control

Terwijl bij de Volvo FH 16-700 de brandstofbesparende I-Shift-versnellingsbak de testers voor zich innam, was het bij de Scania R 730 de cruise-control, die ook de ingestelde remsnelheid vrijwel nooit overschreed. Daarnaast kon het multifunctionele stuur met zijn volgens lastauto omnibus eenvoudig te bedienen toetsen voor cruise-control, bergrem en ritgegevens op enthousiasme rekenen.

Uiteindelijk wezen de testers geen eenduidige winnaar aan, maar spraken een salomonsoordeel uit: punten voor Volvo bij verbruik en transmissie, punten voor Scania bij rijprestatie en cabine. De nieuwprijzen voor beide voertuigen lagen boven de 120.000 euro. Dan zijn er bij TruckScout24 toch beduidend voordeliger oplossingen van Volvo en Scania te vinden – meer dan 700 pk is in het normale gebruik ook snel te veel van het goede …


AS24-trucks_banner-898px-NL-sattelzug