Broederstrijd: Volvo FM 410 tegen FH 500

Broederstrijd: Volvo FM 410 tegen FH 500
Foto: EuroTransportMedia

In 2011 voerde het vakblad “lastauto omnibus” een vergelijkende test uit met de Volvo FM 410 en de Volvo FH 500. De technische verschillen tussen de Zweedse broers zijn marginaal te noemen: hetzelfde chassis, een afgezien van de cilinderinhoud (10,8 en 12,8 liter) identieke aandrijftechniek en vrijwel dezelfde cabines. De montagepositie van die cabines vormt, naast het motorvermogen, het grootste verschil tussen Volvo FH 500 en Volvo FM 410. Aan de ene kant de hoog gemonteerde Globetrotter XL-cabine (instaphoogte 1470 millimeter) van de FH, aan de andere kant de zeer laag gemonteerde Globetrotter-cabine (instaphoogte 1180 millimeter) van de FM. Ondanks dezelfde basisafmetingen is er in de Volvo FM aanzienlijk minder bergruimte, een circa 400 millimeter hoge motortunnel en enigszins onhandige buitenbergruimte. Ook onder het bed is – anders dan bij de FH – geen ruimte voor tassen of bagage. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het bed vast gemonteerd is. Alleen voor een lade, tegen meerprijs ook een koelbox, is plaats onder het bed.

Volvo FM 410 en Volvo FH 500 overtuigen met rijcomfort

Beide trekkers wisten de testers te overtuigen met hun even goede afwerking, het Volvo-typische rijgedrag en het over het geheel genomen hoge rijcomfort. Zoals het lijnmotoren met zes cilinders betaamt, draaien beide zonder merkbare trillingen en zeer gecultiveerd. De niet helemaal even krachtig aangesproken D11C in de Volvo FM 410, die een maximale gemiddelde verbrandingsdruk van “slechts” 22,7 bar behaalt, draait iets zachter dan de hoger belaste D13C (25,04 bar). De FH 500, waaraan de FM 410 zich in deze test moet laten meten, komt nu op exact 510 pk, het maximale koppel steeg van 2500 naar 2550 Nm. De FH 410 komt op 419 pk. Maar wie niet direct van de FH 500 overstapt in de FM 410, heeft over een gebrek aan kracht niet te klagen. Typisch Volvo: ook de D11C in de Volvo FM 410 beschikt over een breed bereik van het maximale koppel (950 tot 1400 tpm) en behaalt dus al bij lage toerentallen (vanaf 1600 tpm) zijn 419 pk, waarmee de krap 40 ton uiterst soeverein in beweging worden gebracht.

Nauw verwant en toch verschillend

Volvo heeft de opgaven van deze twee nauw verwante en toch zeer verschillende trekkers heel precies gedefinieerd, maar toch is er volgens “lastauto omnibus” een groot overlappend gebied tussen regionaal en langeafstandsvervoer waarbij steeds weer de vraag opkomt of er voor een FH of een FM moet worden gekozen.  Gaat het om laadvermogen, dan is de vraag snel beantwoord: daarvoor is de Volvo FM 410 de aangewezen kandidaat. Want bij ongeveer dezelfde uitrusting liggen de beide Zweedse trucks zo’n 350 kilogram uit elkaar.

Het domein van de Volvo FH 500, zeker met 510 pk, is de lange baan. Ook al biedt hij met zijn schuine front geen zeeën van ruimte, in de Globetrotter XL-cabine blijft genoeg bewegingsvrijheid en bergruimte over. Tegen meerprijs is hij te voorzien van een draaibare bijrijdersstoel (490 euro) en een onderste bed met verstelbaar hoofdgedeelte (450 euro). Dat zijn twee heel nuttige voorzieningen voor aangename vrije avonduren in de cabine, vinden de testers.


AS24-trucks_banner-898px-NL-sattelzug