Schuifzeiloplegger in 35 seconden open

Schuifzeiloplegger in 35 seconden open
Foto: Schmitz Cargobull

Schmitz Cargobull heeft circa anderhalf jaar geleden de schuifzeiloplegger S.CS met het nieuwe zeilensysteem “Speed Curtain” gepresenteerd. Het schuifgordijn kan daarbij volgens de fabrikant in minder dan 35 seconden worden geopend of gesloten.

Het systeem functioneert volgens de website eurotransport.de als volgt: het Speed Curtain wordt aan de boven- en onderkant geleid door kogelgelagerde stalen rollers. Daardoor hoeven er geen riemspanners te worden geopend. Is de voorste of achterste vergrendeling geopend, dan kan de chauffeur het zeil tot 4,4 meter ineenschuiven, zowel naar voren als naar achteren. De doorlaadbreedte bedraagt daarbij 8750 millimeter. Het totale proces van openen of sluiten duurt volgens Schmitz Cargobull circa 35 seconden.

Ladingzekeringssysteem van de schuifzeiloplegger zonder schuifrongen

De schuifzeiloplegger is bovendien uitgerust met een ladingzekeringssysteem zonder schuifrongen aan de zijkant. Hierdoor vervalt het openen van de rongen, evenals de planken die anders nodig zijn voor het zekeren van de lading. Voor de stabiliteit van de opbouw zorgen micro-rongen die zijn geïntegreerd in het zeil. Deze worden geleid in kogelgelagerde stalen rollers in stalen geleiderails met geïntegreerde palletaanslag. De rails zijn vastgeschroefd aan het buitengestel.

Het systeem voldoet volgens Schmitz Cargobull aan alle eisen aan de ladingzekering volgens DIN EN 12642 Code XL incl. dranken. De sjorogen zijn ook als het zeil gesloten is bereikbaar vanaf de laadvloer en belastbaar met een trekkracht van 2000 daN. Bescherming tegen zijwaartse verschuiving van de lading biedt een standaard vastgeschroefde palletaanslag aan het chassisprofiel. Naar wens kan het nieuwe Speed Curtain aan één of twee kanten worden gemonteerd. Het zeilsysteem biedt naar verluidt ook aerodynamische voordelen, omdat spanklemmen voor de zeilen, die luchtwervelingen veroorzaken, overbodig zijn. De Speed Curtain-schuifzeiloplegger met 8750 mm doorlaadbreedte en een maximale binnenbreedte van 2490 millimeter is leverbaar als UNIVERSAL (2600 millimeter netto binnenhoogte) of als MEGA (3000 mm netto binnenhoogte).


AS24-trucks_banner-898px-NL-auflieger