Volvo FE en FL in nieuw jasje

Volvo FE en FL in nieuw jasje
Foto: Volvo Trucks

Volvo Trucks heeft de lichte vrachtwagens Volvo FE en Volvo FL gemoderniseerd. De binnenruimte is opnieuw vormgegeven en er zijn Euro 6-motoren ingebouwd. Ook de buitenkant kreeg een opknapbeurt. Met name de frontpartij van beide vrachtwagens werd aangepast: het zogeheten Iron Mark is een stuk omhoog gekropen naar een breed vormgegeven zwart vlak onder de voorruit. De nieuw ontworpen koplampen met dagrijverlichting rondom doen denken aan de zware trucks van Volvo. Ze zijn geïntegreerd in een driedelige bumper met stalen hoekstukken.

In de binnenruimte kan de chauffeur zich verheugen op nieuwe instrumenten en ergonomisch gevormde stoelen. De hoofdsteunen zijn geïntegreerd in de stoel, evenals de veiligheidsgordel. Om de kans op gevaarlijke situaties bij ongevallen te reduceren, is bovendien de verankering van de stoelen verstevigd.

Motor D8 in drie vermogenstrappen

Over veiligheid gesproken: standaard zijn de Volvo FE- en FL-series voortaan voorzien van ESP. Voor de aandrijving zorgt de nieuwe zescilinder D8 met 7,7 liter cilinderinhoud. Deze is verkrijgbaar in drie vermogenstrappen: 320 pk met een maximaal koppel van 1200 Nm, 280 pk met een maximaal koppel van 1050 Nm en 250 pk met een maximaal koppel van 950 Nm.

Als alternatief biedt Volvo de kleinere viercilinder D5 met 5,1 liter cilinderinhoud aan. Deze is verkrijgbaar in twee vermogensklassen met 240 pk en een maximaal koppel van 900 Nm of met 210 pk en een maximaal koppel van 800 Nm. Aan de Euro 6-emissiegrenswaarden voldoen beide motoren met behulp van gekoelde uitlaatgasrecirculatie, een turbolader met variabele turbinegeometrie. Daarbij komen nog een SCR-uitlaatgasreiniging met reductiekatalysator en een roetfilter. Het verbruik komt naar verwachting ongeveer overeen met dat van de Euro 5-motoren.

I-Shift-versnellingsbak voor de FE

Ook bij de versnellingsbakken heeft de klant verschillende mogelijkheden. Voor de Volvo FE bieden de Zweden voortaan de automatische I-Shift-versnellingsbak aan. De FL is er nu ook in een uitvoering als 12-tonner met de D5-motor in de vermogenstrap met 240 pk en een geoptimaliseerde I-Sync-versnellingsbak. Dankzij de kleinere wielen ligt de cabine vijf centimeter lager, waardoor de instaphoogte wordt verkleind en het zicht rondom wordt verbeterd.

Met de invoering van de nieuwe Volvo FE- en FL-series introduceert Volvo ook een nieuw serviceaanbod. Het zogeheten Gold-contract omvat onderhoud en reparaties. De truck kan via radiosignalen contact leggen met de garage, om het voertuiggebruik doorlopend te analyseren en de slijtage van verschillende onderdelen te bewaken. Zo kan volgens Volvo worden gegarandeerd dat het voertuig alleen wordt onderhouden wanneer dat nodig is.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw