Getest: lichte vrachtwagen Fuso Canter met Duonic-versnellingsbak

Getest: lichte vrachtwagen Fuso Canter met Duonic-versnellingsbak
Foto: Auto-Medienportal.Net/Daimler

Mitsubishi Fuso, het Japanse concernmerk van de Stuttgarter autobouwer Daimler, heeft in 2011 de Fuso Canter opgefrist. Belangrijkste detail: de nieuwe dubbelekoppelingversnellingsbak Duonic. Daarnaast kreeg de lichte truck destijds een nieuwe cabine en Euro 5-motoren. Bovendien werd het onderstel aangepast.

Tijdens een testrit toont de lichte truck de sterke punten van de nieuwe versnellingsbak aan. Om in de automatische modus weg te rijden, tikt de chauffeur de joystick-keuzehendel kort naar links. De dubbelekoppelingversnellingsbak (op basis van een mechanische schakelbak met zes versnellingen) met twee hydraulische natte koppelingen en elektronische besturing schakelt versnelling na versnelling boterzacht omhoog.

Overbrenging van de versnellingsbak is geschikt voor de meeste toepassingen

Aangenaam: er zijn vrijwel geen onderbrekingen in de trekkracht te bespeuren. De volgende versnelling is bij het accelereren al ingeschakeld en kan zonder hapering pakken. De overbrenging van de versnellingsbak van 5,397 tot 0,701 zou volgens de testers voor de meeste toepassingen geschikt moeten zijn. Wanneer het een keer niet past, heeft de chauffeur de mogelijkheid om de juiste versnelling te selecteren door de keuzehendel kort naar boven of beneden te tikken. Met een druk op de knop kan bovendien de Eco-modus worden bijgeschakeld.

Euro 5-motoren met 130 tot 175 pk

Onder de motorkap van de Fuso Canter zijn nieuwe Euro 5-motoren aan het werk. Het naar de naam 4P10 luisterende aggregaat met 3,0 liter cilinderinhoud levert nu 130 pk bij een maximaal koppel van 300 Nm, 150 pk bij een maximaal koppel van 370 Nm of 175 pk bij een maximaal koppel van 430 Nm. De aggregaten beschikken over twee bovenliggende nokkenassen met kettingaandrijving, vier kleppen per cilinder, uitlaatgasturbolader met variabele turbinegeometrie, Common-Rail-inspuiting en piëzo-injectoren.

Instrumenten met centrale display

Dankzij de frontbesturingsconstructie is de Fuso Canter wendbaar en overzichtelijk. Bij de testers gooien de ruimte en de geluiddemping in de cabine hoge ogen. Bovendien zijn de instrumenten opnieuw vormgegeven. Deze bestaan uit een indicator voor de snelheid en een voor het toerental. Hiertussen is een multifunctioneel display gepositioneerd. Dit beschikt over weergaven van de tijd, de kilometerstand, de toestand van het roetfilter, de huidige versnelling, een waarschuwingslampje voor de hoeveelheid brandstof en een verbruikscalculator.


AS24-trucks_banner-898px-NL-transp