Getest: VW Caddy 1.6 Bifuel

Getest: VW Caddy 1.6 Bifuel
Foto: EuroTransportMedia/Jacek Bilski

De VW Caddy 1.6 Bifuel met autogasinstallatie kost 1800 euro meer dan de 1.2 TSI. Kunnen we de brandstofprijzen daarmee een hak zetten? Dat heeft het vakblad FIRMENAUTO in het voorjaar van 2012 getest.

Het moment was goed gekozen, want de benzineprijzen kenden indertijd maar één richting: steil omhoog. En autogas lijkt de moeite waard: het is in elk geval goedkoop en ook in 2012 waren er in Duitsland al meer dan 6000 tankmogelijkheden. Reden genoeg om de VW Caddy Bifuel eens van dichterbij te bekijken.

VW Caddy 1.6 Bifuel met MPI-benzinemotor als aandrijving

Als aandrijving diende in de test de concerneigen, op autogas omgestelde MPI-benzinemotor met 1,6 liter cilinderinhoud. De klant kon indertijd kiezen tussen de 1.2 TSI met 102 pk voor 15.190 euro en de 98 pk sterke Caddy op gas. Krap 1800 euro meerprijs voor de ombouw naar gas zijn volgens de testcrew niet overdreven. Integendeel: onafhankelijke ombouwers boren voor de tankaansluiting meestal gewoon ergens achteraan een gat in de carrosserie. VW zelf verstopt de gasaansluiting goed beschermd onder de tankdop. Ook de brandstofmeter is netjes geïntegreerd in het instrumentenpaneel.

Tot zo ver alles in orde. Maar hoe rijdt de VW Caddy 1.6 Bifuel? De motor loopt in de test in elk geval vrijwel meteen op LPG. Naar de mening van de experts hangt de Caddy beter aan het gas dan bijvoorbeeld de met dezelfde motor uitgeruste Skoda Octavia Combi – het lagere gewicht van de bestelwagen betaalt zich uit. In de stad laat de VW zich met lage toerentallen voortbewegen en zwemt onverstoord mee met het verkeer.

Geen sportwagen, maar wel zuinig

Minder plezierig vinden de vakredacteurs de rit op de snelweg: al bij 120 km/h wordt het onaangenaam luid in de cabine, omdat de motor boven de 4000 toeren uitkomt. Geen wonder dat de testers een zesde versnelling hadden gewenst. Over korte tussensprints om in te halen moet van tevoren goed worden nagedacht, soepelheid bij een hogere snelheid legt de Caddy alleen aan de dag als er wordt teruggeschakeld, aldus de testers. In de vijfde versnelling verstrijken er in de test bijna 23 seconden van 60 naar 100 km/h, een kleine eeuwigheid.

Maar bij de tankkosten zet de VW Caddy 1.6 Bifuel zijn beste beentje voor. Op het genormeerde testtraject veroorloofde de bestelwagen zich 10,9 liter LPG op 100 kilometer, die kostten circa 8,30 euro. Daar werden de testers weer wat vrolijker van.

Wie niet veel hoeft mee te slepen en meestal in de stad onderweg is, kan goed uit de voeten met de 1.6 Bifuel. Hij is goedkoper dan een diesel en brengt de meerprijs ten opzichte van de flexibelere 1.2 TSI na circa 50.000 kilometer weer op.


AS24-trucks_banner-898px-NL-transp