Tweedehands trucks hebben vaak weinig gebreken

Tweedehands trucks hebben vaak weinig gebreken
Foto: TÜV SÜD / Jacek Bilski

Tweedehands vrachtwagens en bussen hebben in Duitsland een hoog veiligheidsniveau. Dat bevestigen gegevens van TÜV Rheinland. Volgens de organisatie stelden de TÜV-controleurs bij voertuigen tussen 7,5 en 18 ton na twee jaar bij 10,6 procent van de keuringen ernstige gebreken vast. Na vijf jaar was het percentage gestegen naar 18 procent. Bij de vrachtwagens van meer dan 18 ton vertoonde 11,8 procent van de voertuigen na één jaar ernstige gebreken, na vijf jaar was dat 19,5 procent.

Tweedehands trucks hebben minder gebreken dan bestelwagens

Daarmee lag het percentage gebreken van de zware occasion-vrachtwagens na vijf jaar lager dan dat van de kleine bestelwagens (20,7) en de bestelwagens tot 7,5 ton (24,6 procent) – en dat terwijl de dikke bromberen een circa vier keer zo hoge kilometerstand hebben. Volgens de TÜV ligt dat vooral aan het feit dat erop gerekend moet kunnen worden dat de gebruikte vrachtwagens in het langeafstandsvervoer beschikbaar zijn en ze daarom preventief worden onderhouden.

Maar het beste jongetje van de klas als het gaat om gebreken zijn de touringcars en lijnbussen. In hun klasse hoefden na vijf jaar slechts bij 16,4 procent van de voertuigen ernstige gebreken te worden genoteerd. Het percentage bussen die als onveilig aan het verkeer onttrokken moseten worden, lag bij een extreem lage 0,1 procent.

Verlichting is achilleshiel van gebruikte vrachtwagens

De gebreken die aan occassion-vrachtwagens bij de keuring worden vastgesteld, betreffen in de meeste gevallen de verlichting. Circa een kwart (23,9 procent) van de vijf jaar oude bedrijfsvoertuigen slaagt daardoor niet voor de test. Ook hier ligt het percentage bij touringcars met net 20 procent lager. Dit cijfer wordt echter vertekend door het feit dat bij bussen de controle van de verlichting in het kader van de wegrijcontrole wettelijk is voorgeschreven.