Volvo FMX 460: potig op de bouwplaats

Volvo FMX 460: potig op de bouwplaats
Foto: EuroTransportMedia

De potige Volvo FMX 460 kwam in 2011 met een groot aantal nieuwigheden op de markt. Toch kon hij zijn Zweedse afkomst volgens de testers van lastauto omnibus niet verbergen. De motoren D13C en D11c in Euro 5 en EEV geven de Volvo FMX flinke power en komen met pk-aantallen van 330 tot 500. De Volvo FMX in de test had, zoals de naam al zegt, 460 paardenkrachten.

Volvo FMX biedt bij de versnellingsbak veel keuze

Een schier eindeloze keuze aan versnellingsbakken biedt Volvo bij de GMX. Gebruikte bouwvrachtwagens van dit type zijn er met vijf verschillende handschakelaars en drie I-Shift-varianten. Niet minder omvangrijk is het aanbod volgens lastauto omnibus bij de assen: tandem-assen met planetaire naafreductie zijn er in twee varianten voor naar keuze 26 of 32 ton technisch totaalgewicht (en elk 100 ton maximaal treingewicht), er is zelfs een tandem-hypoïdeas in de aanbieding (23 ton). Voor de liefhebbers van de asformules 6X6 of 4X4 levert Volvo bovendien een aangedreven vooras, die voor negen ton aslast geconcipieerd is.

De cabinewereld van de Volvo FMX ontving in de test in 2011 veel lof en weinig kritiek. Day Cab, Sleeper Cab of Globetrotter-cabine: ze zijn allemaal aangenaam laag gemonteerd, zodat de bij de FMX flexibel aangebrachte eerste trede van de opstap volgens de testers in principe helemaal niet nodig zou zijn. Slechts 1,4 meter hoeft de chauffeur de hoogte in om achter het stuur met vier spaken met een slanke doorsnee van 450 millimeter plaats te kunnen nemen. Dat kan, zoals bekend van Volvo, indien nodig naar boven worden weggeklapt, om ook chauffeurs met een omvangrijker postuur de nodige ruimte te verschaffen voor de met het in- of uitstappen verbonden heupzwaai. Aangenaam detail: tegen bijstellen tijdens de rit heeft het Volvo-stuur geen enkel bezwaar.

Een paar opbergvakken meer zou prettig zijn geweest voor de chauffeur

Op een paar punten van de cabine van de Volvo moet toch de rode pen ter hand worden genomen: er zijn te weinig opbergvakken om de chauffeur heen en het display in het dashboard valt wat miezerig uit. Tekst en tekens treden naar de mening van lastauto omnibus zeer bescheiden op en zouden rustig wat meer op de voorgrond mogen treden. De schakelaars in de cockpit krijgen een beter cijfer: deze zijn ook geschikt voor minder fijnmotorische bestuurders en toch niet te plomp of te lastig.

De schakelaar voor de differentieelblokkeringen wacht in de rechtervleugel van de cockpit smachtend op bediening. Twee handbreedtes dichter bij de chauffeurs was hij volgens de experts meer op zijn plek geweest. Ook de uitvoering als tweetraps tuimelschakelaar met omslachtige zekering en niet als draaischakelaar wordt door de testers niet echt gewaardeerd. Ze werden echter verzoenlijk gestemd door het feit dat het dwarsdifferentieel indien nodig automatisch wordt bijgeschakeld, mits het langsdifferentieel is geactiveerd en de schakelaar in een bepaalde middenstand staat.

Volvo FMX 460 vol rijdynamiek

Met rijdynamiek is de Volvo FMX volgens lastauto omnibus absoluut niet krenterig. Zonder omhaal komt de 460 pk sterke 13 liter-motor ter zake, terwijl hij bovendien in zekere zin slechts twee verheugende toestanden kent: van 1000 tot 1500 tpm geeft hij de chauffeur het maximale koppel van 2300 Nm, van 1600 tot 1900 tpm legt hij hem het nominale vermogen aan de voeten. Zo gaat het met reuzenstappen de berg op, ook al omdat de I-Shift zich vrijwel niet van de wijs laat brengen door de gemeenste hellingbochten en niet lang hoeft te peinzen over de juiste versnelling.

Bij het rijcomfort komt de Volvo FMX echter wat tweeslachtig over. De paraboolveren voor (met twee en drie lagen) en achter (twee keer met drie lagen) leveren bij een volgeladen voertuig uitstekend werk, maar gedragen zich bij een lege rit naar de mening van de testers wel eens koppig. De schijfremmen, die bij de FMX aan alle assen gemonteerd zijn, werkten ondertussen onberispelijk. Voor neemt de Volvo ze in ingekapselde vorm mee uit wandelen, achter vrijliggend.

Stuurinrichting vraagt om krachtige armen

Voor de stuurinrichting van de Volvo is kracht in de armen nodig, maar dan gaat hij ook mooi direct aan de slag en houdt de koers onverstoorbaar vast. Met een chassisgewicht van 10,5 ton behoort de FMS-vierasser niet tot de laadvermogensreuzen, maar hij laat wel zijn robuuste karakter zien. Dubbel chassis, solide onderstel en een royale motor zijn nu eenmaal niet voor niets te koop.

Per saldo is de nieuwe FMX een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige FM-kipper. Maar om de hitlijsten op de bouw zo te kunnen bestormen als Volvo zich heeft voorgenomen, zouden een ruimere cabine en een beter rijcomfort bij ritten zonder lading – en vooral een aandrijflijn met meer pit – zeker helpen.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw