DAF CF 85.410: comfortabel over de bouwplaats

DAF CF 85.410: comfortabel over de bouwplaats
Foto: EuroTransportMedia

Ruim twee jaar geleden hebben de experts van het vakblad “lastauto omnibus” een uitgebreide testrit gemaakt met de vierassige kipper DAF CF 85.410. Daarbij ontdekten ze enkele positieve eigenschappen aan de truck uit Nederland: de aan het dak gemonteerde beugel maakte een even positieve indruk als de opstap aan de zijkant van de cabine en de aan massieve rubberen banden opgehangen eerste opstaptrede. Als destijds enige vierasser naast de Mercedes Actros kwam de CF-kipper zelfs met een mechanische voorascompensatie voorrijden.

Driedelige bumpers had de Nederlander echter niet. Ook op de royale afstand van 2005 millimeter tussen het midden van beide stuurassen hebben de testers wat aan te merken. Wat in Nederland een totaalgewicht van 36 ton mogelijk maakt, levert in Duitsland slechts ruimteverlies tussen de tweede en de derde as op, zodat er ondanks een totale wielbasis van 5050 millimeter geen AdBlue- en 330-litertank aan één kant van het voertuig passen.

Goed rijcomfort bij de DAF CF 85.410

De asafstand is daarentegen wel goed voor het rijcomfort van de DAF CF 85.410, zodat de testers zelfs spraken van een “draagstoelachtige rijervaring”. De afstelling van het onderstel van de vierasser CF 85.410, waarvan de achteras is opgehangen aan 5-blads paraboolveren, verdient zonder meer het predicaat onberispelijk.

Ook over de zescilinderlijnmotor XM 300 van de DAF CF 85.410 was “lastauto omnibus” zeer te spreken. De sterke motor brengt het voertuig steeds vlot in beweging. De in de test-truck ingebouwde automaat AS-Tronic van ZF speelde in het algemeen vaardig met de versnellingen en maakte handmatig ingrijpen meestal overbodig. Alleen nauwe scherpe bochten op steile hellingen brachten de transmissie soms van zijn à propos. De terreinmodus van de DAF CF 85.410 vereist bovendien een ferme omgang met het gaspedaal.

Schakeling schat situatie niet altijd goed in

Volgens de experts van “lastauto omnibus” kan het in de terreinmodus bovendien gebeuren dat de elektronica de situatie niet goed inschat en dan doelloos stationair blijft draaien in plaats van naar de eerste versnelling te schakelen. Daarom zou het vooral nuttig zijn als de omstandigheden sneller zouden worden herkend en er sneller van versnelling zou worden gewisseld.

Toch heeft de DAF CF 85.410 zijn zaakjes op orde, vinden de experts. Ook de kleine cabine stemde de testers tevreden, al zijn de materialen van het interieur eerder afgestemd op het gebruik dan op elegantie en houdt de ruimte in de cockpit niet over. Het leeggewicht van de DAF CF 85.410 met stalen velgen en 315/80 R 22,5-banden bedraagt 10,5 ton. Dat is een respectabele waarde voor een vierasser met een totaalgewicht van 36 ton en wijst op een robuust gestel.

Alles bij elkaar komen de testers tot het volgende oordeel: “Slanke, niet heel verfijnde cabine, redelijke overlaadeigenschappen en hoog rijcomfort met goede rijprestaties: wie precies daaarnaar op zoek is, komt met de vierassige DAF-kipper CF 85.410 aan zijn trekken.”


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw