Test: Iveco Eurocargo 120E25 voor het distributieverkeer

Test: Iveco Eurocargo 120E25 voor het distributieverkeer
Foto: EuroTransportMedia

Voor de Iveco Eurocargo worden ook in Duitsland flinke aantallen kentekenbewijzen afgegeven, waarmee hij succesvoller is dan zijn grote broers Stralis en Trakker. Dat is volgens de testers van vakblad “lastauto omnibus”, die hem in de versie Iveco Eurocargo 120E25 ruim twee jaar geleden onder de loep namen, onder andere te danken aan zijn sobere voorkomen en de uitgerijptheid van 20 jaar ontwikkeltijd.

Ook het aanbod aan modelvarianten betitelden de testers indertijd als vrijwel waterdicht. Alleen op het gebied van de motoren hadden ze een klein voorbehoud. Met de vier- en zescilinder van Cummins had de koper weliswaar de keuze tussen 140 en 299 pk, maar precies op het snijpunt van de vier- naar de zescilinder viel er een gat. De viercilinder behaalt volgens “lastauto omnibus” slechts 182 pk. Wie in de 11,99-tonner meer vermogen wil hebben, moet terugvallen op de zescilinder met dezelfde constructie. De aan de zescilinder gekoppelde vermindering van het laadvermogen blijft volgens de testers in het geval van de Cummins-motor echter binnen de perken. Met 470 kilo leeggewicht weegt hij slechts 80 kilo meer dan de viercilinder.

Iveco Eurocargo: soepele loop door zescilinder

De zescilinder overtuigde de testers ook ruimschoots met zijn motorremvermogen van 130 kW, de viercilinder komt op circa 90 kW uit. En laten we de soepele loop niet vergeten – een kunst die een zescilinder veel beter beheerst dan willekeurig welke viercilinder. Zo heftig als de 251 pk sterke Eurocargo met 12 ton totaalgewicht de zaken aanpakt, zo snel wordt dan ook de indruk gewekt dat er beslist een aanhanger nodig is om het temperament te beteugelen.

Over de werkruimte in de Iveco Eurocargo 120E25 zijn de auteurs van de test wat nuchterder. De instrumenten, in dit geval de Highline-uitvoering uit de Stralis, zien er fraai uit en zijn overzichtelijk geplaatst. Alleen de afleesbaarheid zou beter kunnen. Het veringscomfort komt overeen met de standaard in deze klasse, oneffenheden zijn echter deels ook in het stuur voelbaar, aldus de testers. De binnengeluiden vallen met 71,2 dB(A) bij 85km/h relatief hoog uit, maar zijn wat toonhoogte betreft volgens “lastauto omnibus” niet onaangenaam.

Iveco Eurocargo: cabine zou iets groter kunnen

De cabine daarentegen is iets smaller en korter dan bij de meeste concurrenten. De testers misten ook opbergvakken in het bereik van de chauffeur, evenals bewegingsvrijheid. De doorgang naar de bijrijdersplaats is lastig. “lastauto omnibus” was wel te spreken over de binnenhoogte van de cabine: ruim 1500 millimeter.

De conclusie van de test was zeker positief: volgens de testers is de Iveco Eurocargo 120E25 een echte motorwagen voor lichte transporttreinen in het distributieverkeer – met voldoende laadvermogen, gedegen rijcomfort en ongecompliceerd in het dagelijks gebruik.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw