DAF XF met Euro 6-motoren

DAF XF met Euro 6-motoren
Foto: EuroTransportMedia

Iets meer dan een jaar geleden maakte de DAF XF met Euro 6-motoren zijn debuut. Het vakblad lastauto omnibus heeft destijds meteen een exemplaar uit de demonstratievloot gegrist en grondig onderzocht.

Bed in de DAF XF meet 2,20 meter

Als eerste viel de testers de eenvoudige instap op. Goede recensies kregen ook de niet-reflecterende instrumenten met vijf-ich-kleurendisplay. De toetsen op het stuurwiel, links voor radio en telefoon en rechts voor de rijfuncties, waren in één oogopslag te begrijpen. Tel daarbij nog de ruime verstelbereiken voor stuur en stoel op en de testers waren tevreden. Ook het bed is in de nieuwe DAF XF langer: maar liefst 2,20 meter.

Over het geheel genomen hadden de testers van lastauto omnibus het goed. Wie maakt er niet graag een testrit met een spiksplinternieuwe vrachtwagen voor zwaar transport door Andalusië? De Zuid-Spaanse wegen kregen dan ook niets dan lof. Zo klonk dat: “Met 40 ton, 510 pk en 2500 Nm koppel rijden we over de vrijwel uitgestorven, super uitgebouwde Andalusische snelwegen A-45, A-92 en A-92M.”

Lof voor rijcomfort en binnengeluiden

Maar ook de DAF XF ontving lof, bijvoorbeeld voor zijn rijcomfort en de zachte binnengeluiden. Op het gebied van de zichtomstandigheden waren het vooral de zijruiten uit één stuk zonder storende stijl die door de vakredacteurs positief werden beoordeeld. Met 510 pk en een lange as ging het er in de test vlot aan toe. In een helling van zeven procent, het steilste stuk van de rondrit, bijt de XF zich in de negende versnelling bij 1300 omwentelingen en 43 km/h regelrecht vast.

Qua automaat zet DAF nog steeds in op de AS-Tronic van ZF, maar wel in aangepaste vorm (handmatige schakelbakken met 12 en 16 versnellingen zijn op papier nog steeds standaard, maar worden voor het langeafstandsvervoer steeds minder vaak besteld). Zo is er nu een Eco-Roll-functie beschikbaar, die op milde hellingen de versnelling wegneemt voor een lichter rollen. Dat werkte volgens de testers niet helemaal zo trefzeker als bij de toenmalige Mercedes Powershift.

Beproefde motoren in de DAF XF

Terwijl DAF bij de uitlaat overschakelde op Euro 6, bleef op het gebied van de paardenkrachten alles bij het oude: er is keus uit 408, 462 en 510 pk. Ten opzichte van een vergelijkbare XF 105 Euro 5 ligt het leeggewicht circa 90 kilo en de prijs circa 14.000 euro hoger (wel met uitgebreide garantie op de aandrijflijn en standaard ESP).

Om bij 3,8 meter wielbasis een tankvolume van maximaal 1500 liter te kunnen blijven aanbieden, is de standaard AdBlue-tank van 90 liter onder de cabine gemonteerd. Een grotere tank van 140 liter moet aan het chassis worden bevestigd.


AS24-trucks_banner-898px-NL-sattelzug