Tips voor de ladingzekering

Tips voor de ladingzekering
Foto: EuroTransportMedia

Ladingzekering is een steeds terugkerend thema bij vrachtwagens. Wat is de juiste manier? Wat kunnen de gevolgen van een verkeerde ladingzekering zijn voor de chauffeur en de bezitter van een voertuig?

Wel, wat de gevolgen kunnen zijn toont dit vonnis aan: voor schade door steenslag aan een achteropkomende personenauto bijvoorbeeld kan de gebruiker van een vrachtwagen aansprakelijk worden gesteld in het kader van de risicoaansprakelijkheid. Dat heeft het Landgericht Heidelberg besloten (dossiernummer: 5S30/11).

Ladingzekering: kleine foutjes zijn voldoende om aansprakelijk te worden gesteld

In het onderhavige geval stelde de rechtbank vast dat de gebeurtenis waarbij een steen de voorruit van een achteropkomende personenauto beschadigde, voor de chauffeur niet onafwendbaar was geweest. De vrachtwagenchauffeur had zijn lading grind niet afgedekt. Een expert stelde dat een steen heel goed als een bal weer kan opspringen van de rijbaan, en dat was voor de rechtbank voldoende om de vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk te stellen.

Zo eenvoudig is het dus om als chauffeur bij het niet in acht nemen van de juiste ladingzekering in de problemen te raken. Informatie en scholingen kunnen helpen om fouten bij de ladingzekering te vermijden. Op lasiportal.de zijn bijvoorbeeld veel gegevens en tips voor seminars en scholingen te vinden, om blunders bij dit heikele thema te vermijden. Om te beginnen zeer aan te bevelen is het “Ladungssicherungs-ABC” (in het Duits) op de pagina, waarin geïnteresseerde gebruikers professionele informatie van A voor “Absetzbehälter richtig sichern” (Bezinktanks correct zekeren) tot Z voor “Zurrmittel zum Transport von Fässern” (Sjormiddelen voor het transport van vaten) kunnen bekijken.