VW motorhome occasion kopen en genieten van de vrijheid

VW motorhome occasion kopen en genieten van de vrijheid
Foto: Fotolia

Of het nu de T3, T4 of T5 is; motorhomes van VW zijn heel erg populair. Want deze campingbusjes, zoals ze vaak genoemd worden, bieden toch een volwaardige uitrusting: gasfornuis, zithoek, tafel, spoelbak, afvalwatertank en maximaal vier slaapplekken. Waarop u allemaal moet letten wanneer u een motorhome koopt, bijv. een VW-busje, leest u hier.

Door de ruime inrichting en de hoge capaciteit van de motor waren de VW-busjes in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heel populair bij surfers en vrijetijdssporters. Een trend die eigenlijk nog steeds voortduurt. Maar de prijzen voor nieuwe VW-busjes zijn niet voor iedereen te betalen, veel camperfans kopen dan ook liever een tweedehands VW-busje. Een volledig uitgeruste VW California uit de serie T4 of zelfs en volledig omgebouwde VW-Camper koopt u tweedehands met een beetje geluk al voor minder dan 10.000 euro. Voor het zoeken naar een geschikt busje heeft u niet alleen een flinke dosis geduld nodig, maar moet u ook op een aantal dingen letten om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

Waarop moet u letten als u VW-busje occasion wilt kopen?

Een motorhome heeft vaak heel wat te verduren omdat hij heel veel kilometers rijdt op vaak niet altijd even florissante wegen en vaak buiten staat. Bij een tweedehandse motorhome van VW zijn allerlei soorten roestplekken dan ook een bekend probleem. Afhankelijk van de leeftijd en de staat van het onderhoud hebben deze busjes vaak roestproblemen op een aantal plekken. Vaak hebben de wielschermen, deuren en de remleidingen roestplekken.

Een bekend slijtageprobleem bij de T4 is dat de draagscharnieren en de koppelstangen uitslaan. Bij modellen met uitklapdaken moet u goed controleren of deze daken nog voldoende functioneren en correct dicht gaan. Vooral bij oudere modellen of slecht onderhouden modellen kunnen de scharnieren van het uitklapdak roesten en kan de afdichting poreus worden, waardoor water in het busje kan komen. Bij T4 occasion moet u vooral goed letten op het bouwjaar want in deze busjes hebben in principe luchtstandkachels die na tien jaar vervangen moeten worden. Het vervangen van de verbrandingskamers kan een hoge kostenpost worden.

Vooral bij zelf ingerichte VW-busjes is het heel erg belangrijk dat ook de gasinstallatie in orde is. Let er bij de aankoop van een tweedehandse motorhome op dat u een keuringsbewijs en een volledig ingevuld keuringsboekje ontvangt. In dit gaskeuringsboekje dient de datum van de verplichte, tweejaarlijkse gaskeuring ingevuld te worden.

Weinig waardeverlies

Over het algemeen behouden auto’s en motorhomes van het merk VW hun marktwaarde. Maar omdat nieuwe VW-auto’s zelden goedkoop zijn, is het voor heel veel liefhebbers van VW-busjes in ieder geval interessant om tweedehandse modellen te kopen. Tweedehandse motorhomes zoals de VW T4 vinden meestal snel een afnemer en zullen ook in de toekomst weinig aan marktwaarde inboeten.
Zoals altijd bij het kopen van tweedehandse auto’s geldt ook voor iedereen die een VW-motorhome koopt dat tweedehandse auto’s door een expert nagekeken moeten worden. En koop natuurlijk nooit een auto zonder koopcontract. Kopen bij een dealer is altijd veiliger en zekerder. Maar vaak zijn de prijzen bij een dealer iets hoger.

AS24-trucks_banner-898px-NL-camper