Mercedes Antos: heel groot Actros-broertje

Mercedes Antos: heel groot Actros-broertje
Foto: EuroTransportMedia

In de zomer van 2012 bereed lastauto omnibus de spiksplinternieuwe Mercedes Antos. Die was zo nieuw dat de koplampen nog waren afgeplakt met de gebruikelijke prototypestickers. De eerste indruk van de testers: de Mercedes Antos lijkt als twee druppels water op zijn grote broer Actros.

De middellange cabine van de Mercedes Antos komt op een breedte van 2,30 meter. Als de chauffeur moe is, kan hij zich te ruste leggen op zijn 60 centimeter brede en 200 centimeter lange bed – niet slecht voor een distributievrachtwagen.

Mercedes Antos biedt comfortabele cockpit

Achter het stuur is het volgens het testrapport goed toeven, ook als de chauffeur niet gezegend is met de maten van een topmodel. Samen met het verstelbare multifunctionele stuurwiel kan zo volgens lastauto omnibus een zitpositie worden gevonden die werkt als perfect tegenmiddel voor de dagelijkse verkeersstress.

De twaalftraps Powershift-versnellingsbak deed het in de test goed, zodat zelfs nieuwkomers achter het stuur geen moeilijkheden zouden moeten ondervinden. De perfecte stuurinrichting en het harmonisch afgestelde onderstel van de Mercedes Antos toverden ten slotte een glimlach op het gezicht van de experts van lastauto omnibus. Chassis- en cabinevering bleken in de zomer van 2012 aangenaam stug en goed op elkaar afgestemd en ook de rolneiging viel laag uit.

Groot compliment: “Actros light”

De testers van het vakblad noemden de Mercedes Antos “Actros light”, en dat was absoluut bedoeld als compliment. Ook totaalgewichten tot 40 ton zouden geen probleem moeten zijn. Veel lof kreeg de zescilinderlijnmotor OM 470 onder de cabine. De 10,7-litervariant loopt bij de Antos van 326 tot aan 430 pk met een royaal koppel van 2100 Newtonmeter. Met goed ingespannen 428 pk rangeert hij in het distributiesegment aan de bovenkant van de vermogensschaal, precies goed voor het meenemen van volgeladen opleggers uit de opslag.

Ook qua veiligheid maakt de Mercedes Antos een goede indruk. Dat komt onder andere door het goede zicht op het verkeer en de trillingsvrije spiegels om naar achteren te kijken. Op het gebied van de veiligheidsuitrusting is bovendien vrijwel alles mogelijk: afstandsassistent 3, Attention Assistant tegen indommelen achter het stuur, de verder verfijnde rijbaanassistent en nog zo het een en ander.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw