Scania R 730 V8 Topline in de praktijktest

Scania R 730 V8 Topline in de praktijktest
Foto: EuroTransportMedia

16,4 liter cilinderinhoud, acht cilinders, 730 pk – meer power in serie dan de Scania R 730 V8 Topline had in 2011 geen enkele andere vrachtwagen. Voor het vakblad FERNFAHRER reden genoeg om de eigenschappen van de krachtpatser een keer te laten testen door de professionals achter het stuur.

Scania R 730 vliegt ervandoor

Dirk Kappesser uit Rutsweiler was alleen al helemaal weg van de sound van de Zweedse wagen. „Zo’n V8 klinkt gewoon geweldig“, vertelde hij de redacteurs van het vakblad. Hoewel hij behalve Scania-vrachtwagens ook al eens in modellen van Volvo en MAN heeft gereden, riep hij verrukt uit: “In een wagen die er zo vandoor vliegt heb ik nog nooit gereden!” Inderdaad leek zelfs de 24 ton lading de beresterke Scania R 730 niets uit te maken. Deze vrachtwagen is een auto voor veel hellingen met volle last, aldus Kappesser. En: “Daarmee zou ik graag eens door de Dolomieten rijden!” Bovendien lag de Scania volgens de man uit Rutsweiler heel goed op de weg. De vering vond hij ook klasse en de stoelen comfortabel. Daarnaast is de stuurinrichting volgens Kappesser mooi licht en direct. Voor hem was de Scania een absoluut afgerond geheel, want ook de lage binnengeluiden, de Opticruise-automaat en de afstandsregeling kregen van hem goede cijfers.

Zuid-Duitse onderzoekt de praktische kant van de Zweedse brombeer

Ursula Brecht uit Vaihingen/Enz beoordeelde de Scania R 730 V8 Topline meer vanuit praktisch oogpunt. Als chauffeur van een Scania R 620 Topline kent ze de modellen van de Zweedse fabrikant bovendien als haar broekzak. “Bij deze nieuwe past er eindelijk een drankenkrat door de klep van het opbergvak.” Ook dat er in de top-Scania nu meer aflegvakken binnen handbereik van de bestuurder zijn, vond ze goed. Nog meer opbergers zou ze echter prettig vinden. Sowieso had Ursula Brecht meer aandacht voor het innerlijk van de Scania. Ook het uittrekbare onderste bed vond ze beter dan in haar eigen Scania. Haar oordeel over de instrumenten: “Die zijn mooier dan voorheen.” Natuurlijk is de vrouw uit Vaihingen verrukt van de motor van het Zweedse testobject. Op een provinciale weg met zes procent helling sprak ze in de microfoon van de redacteurs: “Die vliegt ervandoor! Ik rijd nu bijna 70 en hij zou nog steeds verder versnellen, als ik zou mogen.” Ook de retarder, de bergrem en de automaat vond Ursula Brecht heel goed.

Scania R 730 maakt vrachtwagentester volkomen gelukkig

De derde in de club van professionele testers was Norbert Berger uit Bodenwöhr. Aan Zweedse trucks was Berger in 2011 wel gewend, want op het moment van de test reed hij in een Volvo FH16/610 Globetrotter XL. Berger, die in zijn dagelijks werk te maken heeft met zware transporten tot 110 ton, was zeer onder de indruk van de gang van de Scania R 730: “Hij trekt pittig van onderen op en brengt na het doorschakelen meteen weer het volledige koppel op.” Daarnaast prees hij de zuinige automatische versnellingsbak. En de lofprijzing was nog niet ten einde: ook rangeermodus, retarder, rijbaanbewaking en afstandsregelaar brachten een glimlach op het gezicht van Norbert Berger. Volkomen gelukkig maakte hem ten slotte het interieur van de Scania R 730: “Alles is heel vriendelijk gemaakt, met overzichtelijke instrumenten en schakelaars op de juiste plek zonder veel gedoe. Dat is heel prettig rijden.”


AS24-trucks_banner-898px-NL-sattelzug