Getest: MAN TGS, Mercedes Axor, Scania G en Volvo FM

Getest: MAN TGS, Mercedes Axor, Scania G en Volvo FM
Foto: EuroTransportMedia

Circa 10.000 euro besparen, minder verbruik en meer laadvermogen: modellen als MAN TGS, Mercedes Axor, Scania G en Volvo FM bieden vergeleken met hun grote broers een hoop vrachtwagen en laten de harten van transporteurs sneller slaan. Dat was voor de vakbladen lastauto omnibus en FERNFAHRER eind 2010 genoeg reden om deze vier kleine grote jongens eens nauwkeurig onder de loep te nemen.

Het gewicht en de hoge instap van de Mercedes Axor vielen bij de testers niet in de smaak. 1400 millimeter instaphoogte vonden ze wat te veel, vooral in vergelijking met vrachtwagens als de Volvo FM met 1215 millimeter, waar je bij wijze van spreken zo naar binnen kunt lopen. Ook qua bergruimte was de Mercedes volgens de testers geen topper. Buitenbergruimtes van twee keer 40 liter vonden ze ronduit “miezerig”. Voorbeeldig kwam de Scania G 420 met het zesvoudige volume uit de bus. De cabine van de MAN TGS zette de testers in vuur en vlam. Bijna alles klopte: binnengeluiden, vering, klimaatregeling en bergruimte. Slechts één minpuntje konden de experts uit Stuttgart vinden: de koelbox. Niet omdat die niet koelt, maar omdat hij altijd in de weg staat.

Zweedse dominantie bij de rijprestaties

Bij de rijprestaties was er een duidelijke winnaar: de Scania G. Het door de testers uitgezette bergparcours werd door de Zweedse truck als snelste afgelegd. De belangrijkste veroorzaker van het hoge tempo is daarbij het krachtige koppel. De Scania bereikt zijn 2100 Newtonmeter tussen 1100 en 1400 omwentelingen per minuut. Bijna alle 420 pk zijn bij 1400 omwentelingen en volgas beschikbaar. Daarbij steekt de MAN met 380 pk bij dezelfde omstandigheden magertjes af. Mercedes Axor en Volvo FM komen toch nog op 390 pk. Beide vormden ook bij de gemiddelde snelheid het middenveld, waarbij de Volvo de Scania dichter op de hielen zat dan de Mercedes.

Op het gebied van het gemiddelde verbruik lagen de vier trucks dicht bij elkaar. Het verbruiksbereik liep van 35,57 tot 35,76 liter en scheerde volgens de testers van lastauto omnibus en FERNFAHRER langs de grens van de maatnauwkeurigheid. Op onderdelen waren er wel aanzienlijke verschillen: bij het bergbeklimmen was de MAN TGS de zuinigste. Vier liter minder op honderd kilometer vergeleken met de Scania – dat is niet niks. Bij het deellastverbruik lagen de zaken precies omgekeerd. Hier liep de Scania G weer uit, die vier procent zuiniger was dan Mercedes Axor en Volvo FM. Ten opzichte van de MAN TGS verbruikte hij zelfs zeven procent minder.

Scania G – de overwinning gaat naar het hoge noorden

Aan het einde van de test beoordelen de testers de Axor als over het algemeen zuinige truck. De cabine, die van de Atego werd geleend, en de uitgeklede uitrusting werden echter niet gewaardeerd. De MAN TGS sjoemelde zich een beetje door de test en viel nergens negatief op. De Volvo had de overwinning in de wacht kunnen slepen, maar zijn laag gemonteerde cabine kostte hem uiteindelijk punten. Zo kon de Scania G ten slotte triomferen. Verbruik, rijgedrag, aandrijflijn, cabine, bij alles gingen de duimen van de testers omhoog.


AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw