Onderzoek naar banden met lage rolweerstand

Onderzoek naar banden met lage rolweerstand
Foto: Lanxess

Er zijn veel factoren die het brandstofverbruik van een vrachtwagen beïnvloeden. Een daarvan is de juiste bandenkeuze.

“Groene” banden zijn een garantie voor een lager verbruik. Dat heeft een recente studie aangetoond. De juiste band kan het dieselverbruik wel 8,5 procent drukken. Omgerekend naar een heel jaar kan een transportbedrijf zo enkele miljoenen euro’s besparen. Om tot dit resultaat te komen, heeft chemieconcern Lanxess banden aan chemietransporteur Talke geleverd die voor het verbruik geoptimaliseerd zijn, “groen” dus. De opzet van het experiment was relatief simpel. Twee vergelijkbare 40-tonners van Talke kregen de nieuwe banden omgelegd. Ze legden elk 30 keer het traject van Hürth in het Duitse Rijnland naar Loos in Frankrijk af. Daarbij werd nauwlettend in de gaten gehouden of het laadgewicht, het tankgedrag en de chauffeur hetzelfde bleven.

Groene banden met energie-efficiëntieklasse B

De banden op beide testvoertuigen droegen energie-efficiëntieklasse B van het EU-bandenlabel. Dit label biedt informatie over verschillende eigenschappen van de band, waaronder het te verwachten brandstofverbruik. Na de helft van de test gingen beide testvrachtwagens naar de garage. De “groene” banden gingen terug in het rek. De geoptimaliseerde banden werden vervangen door standaardbanden met energie-efficiëntieklasse D en de test werd op dezelfde manier voortgezet. Na een testperiode van twee maanden hadden de vrachtwagens 40.000 kilometer achter zich. Toen werden de resultaten bekeken.

2,4 liter minder verbruik

Banden met een lage rolweerstand zijn de investering waard. Dat tonen de resultaten overtuigend aan. De kandidaten hadden met “groene” banden genoeg aan 2,36 liter minder per 100 kilometer dan met standaardbanden. Dat levert een besparing van 8,5 procent op. Naast het lagere dieselverbruik nam ook de bijbehorende CO2-uitstoot merkbaar af. Over 10.000 kilometer hebben de twee testwagens pakweg 700 kilogram minder uitgestoten. Dat komt ongeveer overeen met het gewicht van de kleine personenauto Smart.

Contant geld verdienen met een bandenwissel

Het is duidelijk dat het lagere verbruik snel te merken is in de kleine kas. Zo kunnen transportbedrijven miljoenen euro’s besparen. Een rekenvoorbeeld toont dat aan. Een vloot kan met de overstap van banden van klasse D naar banden van klasse B per jaar alleen aan brandstof al 1,5 miljoen euro besparen. Als basis dient een wagenpark van 300 vrachtwagens, een afstand van 150.000 kilometer en een dieselprijs van 1,40 euro per liter.

Dit besparingspotentiaal behalen “groene” banden met name dankzij hun lage rolweerstand. De rubbermix onderscheidt zich van die van normale banden. Toch schijnen ze ook in de andere categorieën van het bandenlabel, zoals de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie, niet onder te doen voor hun standaard-collega’s.