Verzolen alstublieft: geld besparen met gecoverde vrachtwagenbanden

Verzolen alstublieft: geld besparen met gecoverde vrachtwagenbanden
Foto: Auto-Medienportal.Net/Continental

Vrachtwagenbanden zijn als schoenen. Als ze versleten zijn, moeten ze verzoold worden. En net als bij schoenen is het vaak goedkoper om naar de schoenmaker te gaan dan naar de schoenenwinkel. Bij de vervanging van vrachtwagenbanden kan met gecoverde banden tot wel een derde van de aanschafprijs worden bespaard – niet onbelangrijk in een branche waarin elke cent telt.

Volgens een bericht van welt.de wil bandenfabrikant Continental zijn aandeel in de markt voor gerecyclede banden toekomstig uitbreiden. Daartoe hebben ze in Hannover een installatie in bedrijf gesteld die jaarlijks tot 180.000 versleten banden van een nieuw loopvlak kan voorzien, waarbij een bandenkwaliteit wordt bereikt die nauwelijks onderdoet voor die van fabrieksnieuwe banden.

Topkwaliteit voor gecoverde vrachtwagenbanden

In totaal produceert Continental 7,1 miljoen nieuwe vrachtwagen-, bus- en speciale banden per jaar. Het belangrijkste aan de nieuwe installatie is dan ook niet het in vergelijking geringe aantal gerenoveerde vrachtwagenbanden. Continental benadrukt dat het bestaande proces is verfijnd. “Wij geloven dat we met de nieuwe installatie zeer dicht in de buurt van nieuwe banden komen”, aldus bestuurslid Nikolai Setzer van Continental op de internetpagina welt.de.

Zo zorgt het nieuwe procedé er bijvoorbeeld voor dat bij het uitharden van de nieuwe rubbermix de rest van de band ontzien wordt. Tot nu toe werden ook reeds gevulkaniseerde delen nogmaals meegenomen in het vernieuwingsproces, wat energie kostte en belastend voor het materiaal was. Het nieuwe procedé is volgens Continental ook milieuvriendelijker, omdat het rubberafval in de kringloop van de bandenproductie blijft. Volgens welt.de hoopt Continental dat vrachtwagenbanden in de toekomst meer dan eens gecoverd kunnen worden. De Duitse regering is daarvan al overtuigd, want die ondersteunde de fabriek met 1,2 miljoen euro als groen voorbeeldproject.