Zelfrijdende vrachtwagen van Mercedes-Benz op IAA

Mercedes-Benz Future Truck 2025
Photo: Daimler

Zo’n 370 journalisten hebben onlangs op spectaculaire wijze een voorsmaakje gekregen van de allereerste zelfrijdende Actros die op het IAA-salon voorgesteld zal worden. De Duitse constructeur heeft daarvoor zomaar eventjes de A14-autosnelweg in de buurt van de Duitse stad Magdeburg laten afsluiten. Mercedes-Benz hoopt dit voertuig effectief uit te brengen tegen 2025, maar daarvoor zal de Europese wetgeving wel moeten volgen want op dat vlak is er nog wat werk aan de winkel.

Hoe slaagt het merk met de ster erin om deze Mercedes-Benz Future Truck 2025 zelfstandig te laten rijden? Door alle hoogtechnologische rijhulpsystemen die het merk de laatste jaren uitvond, op efficiënte wijze te combineren in de zogenaamde ‘Highway Pilot’. Zo worden de trekker en de oplegger op verschillende plaatsen voorzien van camera’s en sensoren die het verkeer constant monitoren met behulp van bestaande systemen zoals de Lane Departure Warning en de Active Brake Assist. Voor inhaalbewegingen en dergelijke doet de Highway Pilot nog gedeeltelijk beroep op de chauffeur. Kwestie van hem ook nog wat bezig te houden.

Ondanks het enthousiaste onthaal in Magdeburg is de zelfrijdende truck nog lang geen feit want technologische mogelijkheden lopen vaak vooruit op wetgeving. Mercedes-Benz hoopt dan ook met dit project Europa wakker te schudden en ertoe aan te zetten om zo snel mogelijk iets te doen aan het huidige rechtsvacuüm omtrent zelfrijdende voertuigen.

Auteur:
Transportmanagement3

AS24-trucks_banner-898px-NL-sattelzug