Fiat Scudo met Euro 5

Fiat Scudo met Euro 5
Foto: EuroTransportMedia

In 2012 kwam de Fiat Scudo met emissienorm Euro 5 op de markt. De omstelling van Euro 4 naar Euro 5 bracht enkele veranderingen aan het kleinste en aan het grootste aggregaat met zich mee. De middelsterke motor, de 120 Multijet, kreeg zelfs een opvolger: 130 Multijet.

In de test van het vakblad “trans aktuell” in 2012 toonde de vergeleken met zijn voorganger acht pk sterkere motor zich op het gebied van het vermogen van zijn bereidwillige kant. Vanuit stand accelereerde de bestelwagen krachtig en deed de testers eraan twijfelen of de aangegeven 300 Newtonmeter koppel geen meetfout zouden kunnen zijn. Dankzij dit koppel zijn ook ritten over de snelweg aangenaam. In de lange zesde versnelling rolt de Scudo prettig mee in het verkeer en wil in de vlakte desgewenst ook nog wel versnellen voor een inhaalmanoeuvre. Bij 170 km/h is het echter uit, niet omdat het vermogen niet voldoende is, maar omdat Fiat het voertuig verstandigerwijze begrensd heeft.

Fiat Scudo met verheugende verbruikswaarden

De verbruikswaarden van de 130 Multijet in de test waren heuglijk. Bij het normverbruik lag het bijna 40 pk sterkere aggregaat op het niveau van de 90 Multijet. Met 6,8 liter gecombineerd verbruik lag de Scudo ongeveer in het bereik van de concurrenten met vergelijkbaar vermogen.

Bij het rijden van bochten in de eerste of tweede versnelling is voorzichtigheid geboden. Het koppel is bij matig ingedraaide wielen al voldoende om de voorwielen te laten doordraaien. Dan schuift de Scudo, zoals zoveel voertuigen met vooraandrijving, via de vooras uit de bocht, wat bij een nat wegdek onaangename gevolgen kan hebben.

De stuurinrichting van de Fiat Scudo is niet heel soepel

De stuurinrichting van de broer van de qua constructie vrijwel identieke modellen Citroën Jumpy en Peugeot Expert zou iets soepeler mogen zijn. In het stadsverkeer is het sturen naar de mening van de testers van “trans aktuell” af en toe moeizaam. Dan begint ook de weinig verfijnde versnellingsbak van de Italiaanse bestelwagen mee te tellen. Snelle en precieze schakelbewegingen waren in de test nauwelijks mogelijk. Ook na regelmatige versnellingswisselingen konden de testers maar moeilijk wennen aan het schakelgevoel, waardoor ze soms de verkeerde versnelling inschakelden. Vergeefse optrekpogingen in de derde versnelling waren daardoor aan de orde van de dag.

In de testrondes zorgden de buitenspiegels voor verrassingen. De Scudo wordt afgeleverd met een tweedelige spiegel: een normale verstelbare spiegel en een statische panoramaspiegel. Afhankelijk van de lengte van de chauffeur en de zitpositie ontstaat er ondanks de twee boven elkaar geplaatste spiegels een dode hoek. Dat moet iedere chauffeur voor de zitpositie van zijn voorkeur controleren. Een alternatief van de kant van de fabrikant hiervoor zou een instelbare panoramaspiegel zijn, die zicht biedt op het gehele bereik naast het voertuig. Dat zou de veiligheid bij het rijden op meerbaans wegen met de dynamische gesloten vrachtauto verhogen.


AS24-trucks_banner-898px-NL-transp