Franse ecotaks verdwijnt, ‘péage de transit’ verschijnt

Franse ecotaks verdwijnt, ‘péage de transit’ verschijnt

De Franse regering heeft de ecotaks nu definitief afgevoerd, maar voert meteen ook een ‘péage de transit’ in. Die zal van kracht zijn op 4.000 kilometer aan wegen, in plaats van de 15.000 kilometer die aanvankelijk voorzien waren.

Op 1 januari 2015 zal de transittol in werking treden voor alle bedrijfsvoertuigen die zich op het Franse wegennet begeven, of in elk geval gebruik maken de 4.000 kilometer aan nationale en departementale wegen waar de tol geldt. Het doel van de Fransen was om alle transitwegen waarop dagelijks 2.500 vrachtwagens voorbijrijden, op te nemen in het betalende netwerk. Merkwaardig genoeg blijft Bretagne, waar er zeer hevig geprotesteerd werd tegen de ecotaks, relatief gespaard van de nieuwe tolheffing.

Daar waar de ecotaks de Franse staatskast jaarlijks 800 miljoen euro moest opleveren, worden de inkomsten van de transittol geschat op slechts 550 miljoen euro. Bepaalde infrastructuurwerken zullen daardoor opgeschort worden. De prijs van de heffing zal gemiddeld 13 cent per kilometer bedragen. Er is wel een differentiatie voorzien op basis van de afgelegde afstand, het aantal assen en de uitstoot van de vrachtwagen.

 

Auteur:
Transportmanagement3