Volvo wil veiligheid nog versterken door 360°-zicht

Volvo wil veiligheid nog versterken door 360°-zicht
Foto: Volvo Trucks

Sinds 2010 werkt Volvo Trucks aan een dataplatform waarin alle informatie verwerkt wordt die afkomstig is van de verschillende camera’s, sensoren en radars die zich overal op het voertuig bevinden. Nu is de constructeur erin geslaagd de technologie op punt te stellen waarmee de vrachtwagenchauffeur een zicht van 360° rondom zijn voertuig heeft. Hierdoor zal de chauffeur beter in staat zijn om zwakke weggebruikers te detecteren. En als hij het niet ziet of niet snel genoeg reageert, gaat er een alarm af en kan het remsysteem van het voertuig zelf autonoom optreden indien nodig.

Hiermee tracht Volvo de veiligheid van voetgangers en fietsers nog te verbeteren. Want ondanks alle bestaande veiligheidssystemen blijft de zwakke weggebruiker – vooral in een stedelijke omgeving – uiterst kwetsbaar, onder meer omdat hij zich soms nog altijd buiten het gezichtsveld van een vrachtwagenchauffeur kan bevinden.

Volgens Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks, zal deze technologie over vijf à tien jaar op de markt gebracht kunnen worden. ‘De belangrijkste componenten werken, maar we moeten nog veel testen uitvoeren om te garanderen dat de technologie foutloos is. Als wij daarin slagen, ligt een toekomst zonder ongevallen binnen handbereik’.

Auteur:
Transportmanagement3

AS24-trucks_banner-898px-NL-lkw